tirsdag 19. juli 2016

Hauk Viktoria; EE aa nCr 😊

Jepp, det er fargekoden til frĂžkna ! Fikk svar fra Animal Genetics UK i dag, og Viktoria er som jeg forventa "gulsvart" (Smokey Black), akkurat som vĂ„r egen Linna ogsĂ„ er 😊.

EE betyr homozygot fra svart faktor, dvs hun bÊrer ikke anlegg for rÞdt. Hadde det stÄtt Ee, ville hun fremdeles ha vÊrt svartbasert, men bÊre anlegg for rÞdt (liten e). Pappa Bork Odin bÊrer ikke anlegg for rÞdt, og jeg tviler pÄ at Eldjenta har anlegg for rÞdt. RÞdt kan ligge skjult i generasjoner, sÄ pr def kan det vÊre mulig, men Lome Elden (pappa'n til Eldjenta) har ikke anlegg for rÞdt, og i mora sine linjer finner jeg ikke rÞde hester om jeg leiter med lykt og lupe bakover i stammen, sÄ jeg tviler pÄ at det ligger skjult en liten "e" pÄ linjene.

aa betyr homozygot for "non-agouti", dvs hun er ikke brun! Bork Odin mĂ„ nĂždvendigvis ogsĂ„ vĂŠre aa (siden han ikke er borkete/brun), sĂ„ det betyr at Eldjenta er Aa - og ikke homozygot brun, naturlig nok med svarte Lome Elden som pappa 😉.

nCr betyr at Hauk Viktoria har arvet pappa'n sitt gulgen; Cr. De som arver gulgen fra bÄde mor og far blir CrCr - og har dobbel dose gul som bleker mere enn singel dose. En kopi av det det gule genet bleiker brune og rÞde hester ganske tydelig, slik at brune blir brunbork, og rÞde blir gule (palomino). Genet har liten effekt pÄ svart pels, men hos noen vises det at det er litt "gul-svarte", dvs ser litt solbleika ut rett og slett. For Hauk Viktoria sin del, vises gulgenet relativt mye synes jeg;



Hun er lysere rundt Ăžynene, og inne i Ăžrene, samt ser generelt veldig solbleika ut (enda vi ikke har hatt sĂ„ masse sol i sommer 😂), sĂ„ var hun sĂ„pass sĂžlvgrĂ„ som nyfĂždt, at hun ikke kunne vĂŠre sĂ„ mye annet enn svartbasert.



Bildene over er tatt en regnvÊrsdag, de fikk inn Ä tÞrke opp litt, og da mÄtte Viktoria til pers og temmes litt; lÊre seg Ä stÄ pent i kjetting, noe hun er ganske sÄ flink til nÄ.

Ellers sĂ„ har vi vĂŠrt pĂ„ Viking-tokt pĂ„ YtterĂžya 😍, hilsa pĂ„ fineste Hauk Viking, som sĂ„ helt superfin ut:



God og rund, blank og fin! 2 hingster har blitt henta hjem, sÄ nÄ er det 11 gutter ute pÄ YtterÞya som lever det glade liv, og opplever sin livs sommerferie.



Godt Ä se at ingen av gutta var "oppspist" av insekter, men ute pÄ YtterÞya er det vel en "kronisk" vindtrekk, og klegg mm har ikke like gode forutsetningene der ute!



SÄ blir det masse trim pÄ gutta! De timene vi var der, spiste de, og leika seg, og sÄ spiste de litt igjen. Snakk om Ä leve det gode liv!

Ha en fin dag, Annelise 😊




Ingen kommentarer: