mandag 3. november 2014

Melkesyreterskel :-)

Ja, da har vi endelig fått faststatt melkesyreterkelen for et par av hestene våre, endelig må jeg nesten si :-). Det er maaange år siden vi var på kurs og lærte litt om dette, faktisk må vi tilbake til juni 2008. Den gang var fokus for oss (meg i allefall), å komme i gang med pulsklokke i hestetreninga. Men så er det nå en gang slik, at jo mere enn lærer, prøver og feiler, og prøve igjen, jo mere finner man ut man ikke kan ;-) . Det er en stund siden vi kjøpte inn utstyr for å måle lactat (melkesyre) hos hest, og i helga fikk vi endelig kommet igang, godt hjulpet av Mari Sørensen.

Siden Utopia har ekstrem fobi mot å bli stukket, tok vi med Linna og Lill Faksa til Nossum for å finne terskel for melkesyre på lørdagen. Vi kjørte et standard opplegg for å fastsette melkesyregrensa (>> HER står mere om tema).

Linna var på Nossum for forste gang, så hun fikk noen rolige runder ekstra for å SE på alt "farlig" som kan lure bak enhver liten busk ;-)

Her har hun vel fått øye på noen skumle folk i stallsvingen ;-) 

Vi kjørte en og en hest, varming og 3 lange intervaller på gitt puls. Målet var å kjøre hestene et heat under terskel, et heat på antatt terskel og et heat litt over terskel. For Linna sin del traff vi veldig godt. Første heat gikk hun med 156 i snittpuls, det ga en laktat på 1.9 mmol. Neste heat ble kjørt med 169 i snittpuls, da steg melkesyra til 4.3 mmol, og verdien 4 er den magiske grense. Så lenge konsentrasjonen av melkesyre i muslene er lavere enn 4 mmol, jobber hesten aerobt; hjertet klarer å tilføre musklene nok oksygen til den jobben hesten gjør.  Det siste heat'et for Linna gikk unna med en snittpuls på 185, og da hadde hun 7.2 mmol lactat i blodet. Godt over terskel, men ikke "skrekkelig" høyt. 

Disse tall samt farten selve intervallene ble kjørt i, ble matet i et dataprogram for å gi melksyreterskel for Linna, som pr i dag er 171 slag i minuttet. For Linna sin del betyr det at vi har trent henne relativt riktig, og at vi bør fortsette å trene henne på denne puls. Selv om hun jobber greit og ivrig, og gjerne traver på høyere puls enn 171, bør vi holde igjen, og ikke la henne trene mye over sin egen melkesyreterskel. 

Lill Faksa er den av våre som selv er mest selvgående i trening, til tider noe "små-stri" faktisk, hun vil så uendelig mye. Siden hun er et år eldre inn Linna, og har trent dobbelt så lenge, hadde jeg en tanke om at hennes terskel skulle ligge noe høyere. Jg har trent henne etter en teoretisk høyere terskel, men fremdeles lang lang "snillere" enn hun selv har ønsket. 


Med fasit i hånd, så vet jeg nå at Lill Faksa har nok vært trent litt for hardt! Hennes melkesyreterskel lå faktisk under Linna sin, den er 168 slag i minuttet pr i dag. 

Tja, det var jo på tide vi fikk fastsatt melkesyreterskel da! Her har jeg trent med pulsklokke, og holdt igjen, holdt igjen og atter holdt igjen, men ikke nok. Hvordan er det mulig å trene uten ? Nei, det hadde nok ikke gått så bra. Lill Faksa er kjempeivrig og utrolig mye framover. Å trene henne "på feeling" som mange sverger til, hadde nok gjort vont tror jeg (melkesyre gjør vont!!). 

Dette var en tankevekker ! Nå skal vi prøve å trene "på terskel" en måneds tid, og gjøre nye målinger igjen for å se om teori og praksis går "hånd i hånd". I teorien, så skal vi "dytte" terskelen oppover med riktig trening. Det skal bli utrolig spennende å se om vi får dyttet denne lactat-grensen noe oppover med riktig trening :-).

Mari måler melkesyre mens gutta seler av hest :-) 

Fikk låne "et stallgulv" på Nossum, så den ene hesten vår som IKKE var i banen, hadde selskap med hestene på stallen. Ikke så morro å bli forlatt alene i en påselingsboks på en helt fremmed travbane :-). Veldig kjekt! 

Ja, det var helga's teoretiske og praktiske påfyll. Veldig spennende og forhåpendligvis veldig nyttig også, og svaret på det får vi om en måneds tid :-)

Annelise


Ingen kommentarer: